Työtilan ergonomia on työhyvinvoinnin perustan lisäksi visuaalinen viesti yritykseltäsi asiakkaallesi

Työtilan yleisilme on viesti yritykseltäsi asiakkaallesi, ergonomian huomioiminen taas tekee työskentelystä hyvinvointia tukevaa.

Työtilan yleisilme on viesti yritykseltäsi asiakkaallesi, ergonomian huomioiminen taas tekee työskentelystä hyvinvointia tukevaa.

 

Mutta mitä on ergonomia…

Ja miksi graafinen suunnittelija sekä visuaalisen viestinnän palveluita tarjoava yritys puhuu ergonomiasta? Siksi, että visuaalinen viesti on viesti asiakkaallesi, mutta työtilan ergonomia on olennainen osa yrityksesi kokonaisuutta, hyvinvointia - työn tekemisen mielekkyyttä.

Yrityksen ytimessä on usein halu tehdä asioita (miksi), jonka jälkeen mietitään tuotteet ja palvelut (mitä) käytännössä, ja lopuksi vielä rakennetaan kokonaisuus (miten). Työtilaergonomian ja visuaalisen viestin yhdistämisellä vastataan kuitenkin kysymyksiin niin työtä tekevän kuin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kannalta syvemmin, millaisessa ympäristössä.

Ergonomia mielletään usein työtuolin ostamiseksi, työpöydän korkeuden määrittämiseksi (seisomatyöpisteen rakentamiseksi), ehkä näytön korkeuden säätämiseksi. Se on kuitenkin enemmän, ja fyysiset ominaisuudet sisältävät myös ääni- ja valoergonomian huomioimisen, yksilöllisten tarpeiden huomioimisen sekä työn vaihtelevuuden huomioimisen. Tässä ammattilaisia ovat fysioterapeutit.

Kokonaisuudesta ja sen hahmottamisesta laajemman tekee kuitenkin ammattilainen, jolla on taito hallita niin yrityksen visuaalinen kokonaisuus ja graafinen ilme kuin fysioterapian laaja ymmärrys työhyvinvoinnin ja -ergonomian suhteen. Ja kyllä, tällä tarkoitan nyt itseäni.

Paras lopputulos ergonomian suhteen saavutetaan, kun…

Työergonomian suunnittelu otetaan osaksi prosessin ensimmäisiä askeleita. Työpisteen korkeutta voidaan säätää, valoja lisätä ja työtuolia valita myöhemmissä vaiheissa, mutta kokonaisuuden suunnittelu kannattaa aloittaa silloin, kun työtilan suunnittelu aloitetaan. Mikäli työpaikallanne on tulossa remonttia tai muutostarpeita, on työergonomian ammattilaisen ottaminen mukaan suunnittelun alkuun pidemmällä tähtäimellä työhyvinvointia ja työn sujuvuutta tukeva ratkaisu. Tässä monialainen ammattitaito astuu kuvaan.

Työergonomia on selkeä kokonaisuus työn fyysisiä ominaisuuksia. Työergonomian yhdistäminen yrityksen visuaaliseen viestiin on taas kokonaisuus vietynä askelta pidemmälle. Ammattilainen pystyy huomioimaan ja ohjaamaan oikeaan suuntaan sekä ergonomian, että yrityksen brändi-ilmeen huomioon ottaen. Yhteistyössä sisustusalan ammattilaisten, kalustetoimittajien, visuaalista viihtyvyyttä parantavien tuotteiden toimittajien kanssa ja hyvällä maulla suunniteltuna kokonaisuudesta tulee aikaa ja työtä kestävä.

Visuaalisen ergonomian palvelut

Kaikki visuaalisen ergonomian palvelut toteutetaan asiakasyrityksen ergonomiaa parantavien muutostarpeiden pohjalta yksilöllisen tavoitesuunnitelman perusteella. Kysy tarjousta, sillä kokonaisuudesta tehdään tarjous aina yksilöllisesti huomioiden mm. yrityksen koko, yrityksen toimiala, työtekijöiden määrä, muutostarpeiden kokonaisvaltaisuus.

Työapaikkakäynti (myös etäyhteydellä toteutettu) sisältäen tilojen katselmuksen, keskustelut ja suulliset huomiot työtilan ergonomian kohentamisesta brändi-ilmeen mukaisesti.

Kirjallinen ohjeistus työtilaergonomian parantamiseksi:

  • perustuen työpaikkakäyntiin tai etäyhteydellä toteutettuun palaveriin

Kirjallinen ohjeistus työtilan visuaalisista muutoksista brändi-ilmeen ja ergnomian kohtaamiseksi, (sisältää työpaikkakäynnin).

Työtilan kaluste-ergonomian suunnittelu brändi-ilmeen mukaisesti, (sisältää työpaikkakäynnin):

  • olemassa olevien kalusteiden sijoittelu

  • uusien kalusteiden, valaisimien, tekstiilien tms. suunnitelma

Työtilan ergonomian suunnittelu yrityksen brändi-ilmeen mukaisesti, (sisältää työpaikkakäynnin):

  • valmiit tuotesuunnitelmat kirjallisena

  • tuotteiden tilaukset

  • kalustetarpeen ja -sijoittelun kirjalliset suunnitelmat

  • valoergonomian ja ääniergonomian suunnittelu sekä ohjeistukset


Työhyvinvoinnin ja työergonomian luentokokonaisuudet.

Seisomatyöpiste on mahdollista suunnitella myös väliaikaista seisomatyötä ajatellen ja työtilan tarpeiden kokonaisuutta korostaen mm. säilytys/arkistointikalusteiden korkeuden huolellisella suunnittelulla. Valoergonomiaa on mahdollista tehostaa lisävalaistuksella.Työtilassa valon määrän ja säädeltävyyden on oltava riittävä. Ulkoa tulevan luonnonvalon suunta on otettava huomioon etenkin häikäisyn sekä näyttöpäätetyöskentelyssä mahdollisesti esiin tulevien heijastumien suhteen.Ääniergonomiaa voidaan hallita mm. seinämateriaaleilla, kalusteiden kangaspinnoilla tai muilla tekstiileillä, kuten tuolien liikkumisen mahdollistavilla matoilla. Yleisesti ottaen työtilaan on hyvä suunnitella riittävästi erilaisiin tarpeisiin soveltuvaa säilytystilaa sekä käytettävien laitteiden helppo käytettävyys. Kuitenkin esimerkiksi tulostimen siirtäminen työskentelyn pääpisteeltä hieman sivuun voi tuoda ajoittain hyvinkin kaivattua liikettä.

Seisomatyöpiste on mahdollista suunnitella myös väliaikaista seisomatyötä ajatellen ja työtilan tarpeiden kokonaisuutta korostaen mm. säilytys/arkistointikalusteiden korkeuden huolellisella suunnittelulla. Valoergonomiaa on mahdollista tehostaa lisävalaistuksella.

Työtilassa valon määrän ja säädeltävyyden on oltava riittävä. Ulkoa tulevan luonnonvalon suunta on otettava huomioon etenkin häikäisyn sekä näyttöpäätetyöskentelyssä mahdollisesti esiin tulevien heijastumien suhteen.

Ääniergonomiaa voidaan hallita mm. seinämateriaaleilla, kalusteiden kangaspinnoilla tai muilla tekstiileillä, kuten tuolien liikkumisen mahdollistavilla matoilla. Yleisesti ottaen työtilaan on hyvä suunnitella riittävästi erilaisiin tarpeisiin soveltuvaa säilytystilaa sekä käytettävien laitteiden helppo käytettävyys. Kuitenkin esimerkiksi tulostimen siirtäminen työskentelyn pääpisteeltä hieman sivuun voi tuoda ajoittain hyvinkin kaivattua liikettä.

Työhyvinvoinnin kannalta suunnittelijan ja luovaa työtä tekevän työssä tärkeää on riittävä valaistus, reilusti säilytystilaa, tilaa myös levolle ja ajatuksille. Mahdollisuus muuntaa työpöytää tarvittaessa, tilaa kiertää työpistettä. Työtuolien vaihtelevuus, sillä satulatuolissa ei ole tarkoitus istua koko päivää.

Työhyvinvoinnin kannalta suunnittelijan ja luovaa työtä tekevän työssä tärkeää on riittävä valaistus, reilusti säilytystilaa, tilaa myös levolle ja ajatuksille. Mahdollisuus muuntaa työpöytää tarvittaessa, tilaa kiertää työpistettä. Työtuolien vaihtelevuus, sillä satulatuolissa ei ole tarkoitus istua koko päivää.


MITÄ TYÖTILAAN LIITTYVIÄ HAASTEITA SINULLA ON?

JA MIHIN OLET TOIVONUT MUUTOSTA JO PIDEMPÄÄN?

OLETKO HUOMANNUT MYÖS KEHOSI VIESTIVÄN MUUTOKSEN TARPEISTA ESIMERKIKSI VÄSYMISEN TAI KIPUJEN KAUTTA?